Wednesday, 12 August 2015

Kemah Keming Turun Berat Utk Nubis




Assalamualaikum semua..

Memandangkan nak mula "jaga makan", maka aku pun buka semula kitab diet..  Tak lain tak bukan Diari Diet SS.. Mr SS cakap  tak lama lagi akan  keluarkan buku Diari Diet 2.. Yeahhh.. Buat masa sekarang ni kita guna buku yang ada dulu


Jika kita tanya pakcik Google, ada banyak sungguh jenis-jenis diet kat dunia ni.. Sampai yang pelik-pelik pun ada.. Contohnya diet cacing.. iaitu kita makan telur cacing pita.. Biar cacing tu beranak pinak kt dalam badan.. Siap ada keluarga bahagia .. Nanti cacing tu akan makan zat-zat dalam badan.. Bila kita rasa kita dah kurus, kita makan ja la ubat cacing.. Nanti cacing tu mati, akan keluar sebagai najis.. Eeeeeeeeeeeee... Bayangkan cacing tu penuh dalam toilet bowl.. Uwaaa.. Serammmm...

 Kesimpulannya, pilih la mana diet yang sesuai, berkesan dan praktikal dengan life style kita.. Paling utama niat kita nak kurus utk apa??  Untuk sihat? Untuk cantik?? Untuk jadi famous?? Untuk menunjuk?? Untuk kenyakinan diri??

How much your desire to become thin??

Oprah bukan pegang tali tau.. Itu la cacing pita.. Bayang kan bukan satu tapi berpuluh-puluh dok dlm badan kita??
Perkara pertama sekali kena tau basic... Basic-nya sangat mudah.. Jika kita makan lebih dari yang badan kita perlukan. Berat naik.. Jika kita makan kurang dari yang badan kita perlukan. Berat turun.. Bunyi macam soooooo simple kan... Memang simple pun.. tapi nak ikut memang hazabedah... Kalu senang rasanya tiada orang gemuk kt dunia ni kan.. huhuhu.. Di sini lah letak keazaman..  Sekali pandang rasa ibarat Gunung Everest yang sangat tinggi kita nak daki.. Ia adalah mustahil.. Tapi jika kita pecahkan sedikit demi sedikit insyaAllah boleh punya,.. Pelan- pelan kayuh gitew.. 

Gambar di bawah ialah pengiraan yang aku dah buat sesuai dgn badan aku.. Maaf tertinggal huruf "H"..typo sokmo.. huhu.. Pengiraan dibuat mengikut berat 100kg.. Serta berdasarkan aktiviti senam 3-5 kali seminggu.. Kalu korang tak reti kira, senang ja.. P website sususejat.. Kat situ dah ada kalkulator.. Just masukkan berat badan dan aktiviti.. Tau semua.. Mudahkan..



InsyaAllah aku akan mula kira kalori.. Dulu paling lama tahan seminggu.. Harap-harap kali ni lama sikit dan istiqamah. Aku pun dah beli penimbang digital..Senang nak sukat aku makan apa.. Takpa la..Masa awal-awal sakit sikit sebab nak timbang bagai.. Esok-esok dah mahir, tak yah timbang lagi..Aku tak tulis  kalori aku dalam buku diari ni kerana terlalu kecil uttuk tulisan macam gajah. Aku akan tulis dalam kertas lain.. Buku ini hanya sebagai panduan saja.. 

Ayuh mulakan bersama aku...!!

Monday, 10 August 2015

Welcome to 1-derland



Gambar di atas bukan magik tau.. Memang betul-betul..
Aku dah berjaya... Yeah.. berjaya ..!!

Berjaya naik ke 3 angka.. Ini adalah hasil usaha makan merapu meraban.. Tido.. Lepak-lepak.. Bela bontot..Ketiak sentiasa kering..  Akhirnya usaha aku tercapai.. hahahaha *gelak macam org gila*


Sejak keje tempat baru tiap tahun naik purata 10kg ni.. Daebakkkkk...!!

Mohon insap dengan segera... sob sob sob.. Baju semua tak muat...... Arghhh.... 

Perut pun dah capai 40 inchi.. Bontot lak 54 inchi..Makin melebar.... lebar... lebar... lebar... 


JOM  TEKAN BUTANG RESET

Sunday, 9 August 2015

Tidur seperti bayi


Assalamualaikum...

Tidur adalah satu nikmat..

Namun aku ni sangat suka waktu malam.. 

Masa malam aku rasa macam bebas.. Aku rasa tenang.. Masa ni la rajin nak melayan youtube..

Kadang2 tak tdo malam langsung  aku ni.. dah macam keluang woman.. 

Ting tong hidup aku.. Nak2 bila hari keje.. Ada masa aku hampir excident masa drive sebab ngantok sangat.. 

Tak leh jadi ni.. ok azam baru aku nak tido pukul 12 mlm..   

Selamat malam Malaysia..

Tido lah seperti bayi








Wednesday, 5 August 2015

Baju Goal



Assalamualaikum.. 

Salah satu cara untuk menaikan motivasi untuk kurus ialah kita kena ada Baju Goal.. erkk..bunyi macam pelik.. Seolah-olah bunyi macam baju utk penjaga goal bola lak.. huhu.. Takpa la, asalkan hangpa faham.. Tujuan ada baju ni adalah supaya baju ni sentiasa mengingatkan kita untuk sentiasa berada di landasan yang betul.. Nak-nak masa kita rasa down dan nak makan aiskrem, bila lihat baju tu kita akan jadi up balik semangat.. Terus lompat bintang.. huhu.. 

Aku malas nak beli baju baru, maka aku pun selongkar almari cari baju-baju lama.. Maka terjumpalah aku dengan baju ni.. 


Ini baju kurung moden kalu tak silap aku la..

Amacam lawa tak????

Tak silap aku, baju ni dibeli kira-kira 9 tahun lalu.... lama siot... Percaya atau tidak aku tak penah pakai pun baju ni..Siap ada tag lagi tauuuu... Kisahnya aku beli baju ni untuk dipakai semasa dinner utk final year student .. Apa tah nama dinner tu.. Lupa lak aku.. Gigih aku merayu kt mama minta sponser baju..Usung sana sini cari baju...Baju ni size L.. Masa ni berat aku dalam 60++..Kiranya, aku masih slim ...hehehe

 Ironinya masa malam dinner tu aku pakai baju lain..Sebabnya kengkawan aku kata baju ni nampak kusam..Akhirnya aku pakai baju bling-bling mama.. muahahahaha.. Terperuk la baju ni dalam simpanan aku..Dah jadi pekasam.. Oleh kerana baju ni agak mengikut shape badan.. Aku rasa segan nak pakai.. hehehe.. Zaman kt U dulu aku jenis tak yakin dgn body sendiri.. Aku tak gemuk tapi aku rasa gemuk, mungkin kerana kengkawan aku semua kurus melidi.. Pstt.. jangan bagitau mama, kalau mama tau nanti dia kecik hati yang aku tak penah pakai baju ni.. Bila dah bambam macam ni memang sah-sah la aku tak muat dah... 

Baju ni aku sangkut tepi katil supaya aku boleh tengok tiap hari..  Aku berazam nak pakai  utk raya tahun depan.. InsyaAllah.. tak payah beli baju baru lagi.. Yeahhh...!!


Sunday, 2 August 2015

Buka Buku Baru

Assalamualaikum..

 Yeahhhh.... Blog dah berwajah baru....

 Tema hitam, ungu dan putih....

Warna kegemaran ku... Aku dah bosan dgn blog lama tu..

 Dah bertahun tak bertukar...

 Sesuai dgn azam baru..

 Maka kita buka buku baru.. Lupakan yang dulu..

Marilah kita pandang ke depan..

 Salurkan energy positif...

 Mak aii.. tak tido semalaman aku semata mata nak siap kan blog ni... Aku sebenarnya hampir-hampir nak tutup blog ni..

 Tapi rasa sayang lak banyak benda aku dah taip kat blog ni..

 Takpa la aku teruskan je la.................... dengan semangat MEMBARA