Monday, 18 June 2012

Motivasi Yang Merundum

 Nak kurus senang je Diet dan Senam...

Yer memang senang pun.. senang CAKAP.. Nak buat tu...perghhhhhhhhhhh.... Kalau la senang sangat tak de la org gemuk kt dunia nie.. betul tak? khen..khen..khenn *dengan gaya angguk pale*. Secara umumnya kita semua tau resepi untuk turunkan berat badan, tetapi................*ada la pulak tapi tuuuuu*
owh..indahnya dunia..
Ahh... puas hari nie berpeluh-peluh sakan berInsanity *sambil tepuk-tepuk manja bonbon dengan harapan cepat sikit mengecik*..Owh dah sampai waktu makan malam.. Dalam kepala dah set nak makan apa...Elok jer aku masuk dapur tetiba jer aku ternampak bayangan yang sangat menggoda..Aku g dekat-dekat untuk double check, betul ke tak betul nie... Wahh.................Ane Maruku rupanya...main kenyit-kenyit mata pulak kt aku..Auww, teruja hakak tauuu...



Mari lah kita berkasih sayang

Tanpa berfikir panjang terus jer tangan aku sambar Ane Maruku..Zasssss...Gruk..Gruk...Gruk.. Habis segenggam... Zasss..sambar lagi, sedap sangat... dah la rangup, lemak, pedas..pendek kata cukup lengkap la.. Gruk.. Gruk..Gruk.. Erkk.. Alhamdulillah, kenyang... Beberapa saat kemudian terfikir...Eh, macam mana Abe Maruku leh pukau aku nie... habis la rosak senaman aku hari nie.. penat jer bakar kalori, p gatai-gatai topup balik... Masa makan tak fikir, dah makan baru nak nyesal... Ni baru satu situasi jer.. Sebenarnya banyak lagi situasi yang ala2 begini berlaku kat aku.. Almaklumla, aku nie suka makan.. ekekeke... 



Ok, hari nie dah fail... Mood terus down.. Rasa menyampah, benci dan meluat dgn diri sendiri pun ada.. *babap diri sendiri, amboiii...* Baik aku tak yah senam hari nie.. buat ponat jer, hasilnya hampa... Bila timbang berat, scale lak tak mesra hari nie.. Berat naik... Rasa nak marah kt Ane Maruku, tapi dah selamat jadi tahik.. hahaha.. Habis nak buat camne nie? Ada 2 option:-


  • A) Mungkin aku dah ditakdirkan gemuk kot.. Tengok jer keluarga aku, dah genetik badan "sihat". Jadi gemuk pun ok per, asalkan kita bahagia dan tak susahkan orang. Peduli apa dgn org lain..
  • B) Takpe la... benda dah jadi tahik bukan leh reverse balik.. Teruskan jer..Kalau bukan sekarang bila lagi...?

Jika option A y aku pilih... Mungkin satu hari nanti, bila aku bangun dari katil sedar-sedar badan aku dah macam nie...


Fat is the new beauty..ngaum..
Harus la masa tu aku berfikir .. Macam mana aku boleh biarkan diri aku sebesar ini??? Aku dah mula sakit2 badan.. Dapat hadiah penyakit 3 serangkai lak tu... *Ya Allah, minta jauhkan*

Jika option B yang aku pilih, aku kena bersabar.... belajar maafkan diri sendiri.. Yer itu y penting MAAFKAN DIRI SENDIRI.. aku tak sempurna.. aku bukan komputer boleh programkan diri aku.. Aku ada nafsu, ada keinginan.. Hari nie tidak sesempurna seperti yang aku harapkan..Tapi aku dah buat perubahan berbanding masa lalu.. It's ok to eat a bit maruku, a bit aiskrim, a bit karipap, a bit cake... As long as, I aim 70% eat clean and exercise regularly.. I know i getting fit and healthy.. Perubahan takkan berlaku sekelip mata.. Berat naik or berat turun.. Ia bukan sementara tapi cara hidup y paling penting... Create habit take time.. insyaAllah, I will getting there, slowly but surely my dream body *pijam ayat Bim jab eh*. Tak kira la berapa juta kali aku terbabas... Give Up is Not an Option..I only have 1 body.. 1 live.. 1 Malaysia *tetiba jer*




15 comments:

jep kama said...

jgn mudah putus harap k..muruku dh jd taik..abg pn bru je bahan beberape ulas duyan.sedap kemen.hajat nk rase seulas je..dh rase nk tmbh plak..sedar2 dh abes sebijik sengah.haha

cik bonbon said...

berat naik rasa nak hentam2 jer scale tu..haha..
pagi tadi pun mkn durian gak.. dpt la 3 ulas jer..hahaha...

Anonymous said...

Rilek la bon... Lenkali abiskan je suma.. Kikiki
Baru pueh at...
Aku pn pnah jgk jg gtew... Aku rsa mcm tgn gerak sniri la...

Jn

cik bonbon said...

yer aku faham...

ada sikit jer lagi nie...
patut aku kena habiskan semua nie..haha

Anonymous said...

Haha aku sll camtu la...
Aku abiskan semua spy esok dah takda...
Tak bleh blah...

Jn

cik bonbon said...

wakaka...

weh aku ikut tips ko....

maruku dah sold out..haha

Anonymous said...

Haha puas at khen...
Hari ni aku eat clean..
Bukan sbb rajn.
Sbb malas wakaka

Tapi takut la tgk pempuan obese tue.. Huhu

Jn

cik bonbon said...

bagus jugak malas masak nie...

hari nie ayah aku masak..faham2 la ayah aku masak, memang berlemak, garam tinggi semua..
tapi aku makan jugak..

malam nie kena makan clean la.. hehehe..

khenn..tp ada je pmpn obese y bangga berbadan mcm tu.. adoi..tak faham aku

Anonymous said...

Hadoi.. Myb jz nak cover perasaan sniri kut..

Mana ada gemuk best..

Susah weh nak cari baju... Sekse...

Jn..k

Leena said...

Suka entry yg ni!

BTW, apesal ko ni suka sgt mengaum wehh :D

cik bonbon said...

JN

tu la ..aku pun tak tau apa y best pasal gemuk.. mungkin y best, tak yah nak kontrol ayu kot.. leh jadi diri sendiri..buat apa pun tak peduli pandangan org lain.. serta tak risau kena ngorat tepi jalan..hahaha...

sis Leena,
ngaum tu ambik semangat..hehe

Anonymous said...

haha tak boleh belah.. kalo tak yah kontrol ayu bleh r kentot tepi jalan..

hua hhua hua

jn

p/s: meste hang tgh bengkek..

cik bonbon said...

eh..camne ko tau rahsia aku...
aku suka kentoot terkepit kt tepi jalan...

y penting bunyi takde...

bau belakang kira..hahaha..

Anonymous said...

Apa barang kentot tepi jln...
Kentot dlm shoping complex r...
Bau terkepam kat situ aje..
Ada bran....?
Hahaha

Xtau sapa komen hihi

cik bonbon said...

pada tuan y taktau sapa komen...

padan la tak de sapa nak date dgn aku..

kentot bersepah.. erkkkkk....hehehe

Post a Comment