Friday, 15 June 2012

Puaka 3 in 1 yang Jahat Yahamat

ahhh..nikmat dan segar...

Sapa sini suka air kaler kaler.. Tak kira la air sirap ker, milo ker, teh tarik ker, ribena ker... Angkat sebelah kaki cepat.... huhu.. Sedap kan air kaler kaler nie.. Ada macam-macam rasa... Yang menambahkan kesedepanan sbb ada jin GULA dlm tu.. Kalau air kaler-kaler nie tak de gula rasa mcm tak lengkap jer...tawar mawar... Aku akui aku suka minum air kaler-kaler nie.. walaupun takde la sampai 8 gelas sehari, air kosong masih lagi di top carta hati ku.. Tapi kalau katakan g jln2 luar memang susah nak elak la dari mengorder air kaler-kaler nie.. 


Alhamdulillah buat masa sekarang nie aku jarang keluar, maka selamatla tekak aku dari dimaharajalela oleh jin Gula..*Adakah anda YAKIN??**  Wokeh, meh masuk dapur jab.. Jeng jeng..rupanya di rumah ada bermaustatin jin Gula jugak.. kali nie dia dlm imej y lebih menarik, tertarik n mantop... 


Antara Puaka 3 in 1
Jin Gula dah menyorok dlm Puaka 3 in 1 sekarang nie.. dengan tema Cepat, Mudah dan Sedap.. Adoi, so camne aku tak tergoda... Kat rumah aku, stok milo n nescafe nie sentiasa ada.. Apa boleh buat dah famili aku suka.. Y tak menahan setiap kali masuk dapur Puaka nie memanggil aku.. *BonBon..konyak la badan aku..bancuh la aku.. telan la aku...slurpphh ahhh* Paling hazabedah dah menjadi tugas rutin aku kena bancuh Puaka nie untuk ayah aku.. tiap2 hari makan bau jer.. memang menggoda aku habis la.. Aku cuba limitkan sekurang kurangnya 3 hari sekali jer.. yer la nak haramkan terus masih lagi tak daya.. nangehhh....Dedulu lagi teruk tau, setiap hari mesti bercinta dgn si puaka nie.. *mek insappp*

Untuk pengetahuan korang, mengikut saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pengambilan gula tidak seharusnya melebihi 50g gula or 7 sudu teh gula *rajinnya hakak google info..wakaka* Nak tau tak bape banyak gula ada dlm Puaka 3 in 1 nie.. 
  • Puaka Milo ada 15g gula = 30% dari gula seharian dibenarkan
  • Puaka Nescafe ada 13g gula = 26% dari gula seharian dibenarkan
Bayangkan satu sachet tu dah lebih dari suku gula seharian..belum campur lagi dgn gula dari makanan y lain...*demmn*..Adoi, kalau berterusan mcm nie ada potensi kena Diabetis nie.. takott...!! Ni lagi info y agak mengejutkan:-

"Dengan pengambilan 7 sudu teh gula sehari, jika gula itu gagal dibakar oleh tubuh, ia akan ditukarkan menjadi 20g lemak. Jika pengumpulan lemak ini berterusan selama setahun, sebanyk 7.3kg lemak berlebihan akan berkumpul dalam badan! Cubalah bayangkan keadaan kesihatan kita akibat daripada pengumpulan lemak yang banyak ini!" - Dato Sri Liow, Menteri Kesihatan.


*** Untuk langkah pencengahan cuba tgk balik gula y ada dlm makanan "so called healthy" contoh mcm low fat yougurt, cereal dan biskut oat dan sebagainya.... Adakah anda mengambil gula melebihi dari 50g? 

9 comments:

jep kama said...

haha.nasib i jenis memg xminom air2 ni walaupn kat rumah..minom teh pn blh dkire dlm smgu.cume time lunch kat tmpt keje jela skali sehari..kalu xteh o,kopi o..milo2 sume dh lame ilang dlm daily menu list..

cik bonbon said...

abe jep...
jom tukar lidah..hehehe

Anonymous said...

I pleks mmg tak minat mnman berkrimer. Suka yang o ajer...
Selamat heheheh

jn

cik bonbon said...

JN...

aku memang dari dulu suka krimer..mcm teh ais..wah wah...

ko suka O tak de gula ker?

Anonymous said...

erm takdela smpi takde gula..
suka yang o aje...
since nak sihat tukar with stevia..
mula2 rsa pahit payau xbleh blah..
skrg da ok..
tak kenal maka tak cinta... kan..kan..

jn

cik bonbon said...

bagusnya makan stevia...
memang pun rasa payau..
tu la tak semua org leh terima rasa stevia..
ko masak pun guna stevia ker?

Anonymous said...

Mahal tak.. So far i msak healty2 aje...
Kurang garam... Gula... N msg...
Wah dah mcm kenny rogers.. Kelesssss

Sbnanye msak mlas2... Wakakaka


Jn

cik bonbon said...

wakakaka...
aku malas nak masak...
sbb aku masak mesti aku nak cut semua tu..
peh tu kena berleter dgn ayah aku kata tak sedap..
habis tu... biar jer la mak aku masak..
sonang...

Anonymous said...

Haha aku pun sma.. Kalo nak kurang
Semua taste dah lain..
Nak nak skrg ni paling rajin
Aku lauk ikan singgang aje..
Haha snng n cepat... Rebus semua..
Tada bleh makan..

Jn

Post a Comment