Sunday, 17 June 2012

Snek Sihat ~ Kacang Almond

Gruk~~Gruk~~ Perut dah berdangdut.. Aish, petang nyaman macam nie kalau pekena pisang goreng,  keledek goreng,karipap giant, cendol... fuhh terangkat jugak eh... Tapi makanan macam ni tinggi kalori dan lemak.. adoiii... nak makan apa camnie.. Makan malam lambat lagi nie.. Tambah dok dlm ofis sejuk aircond.. Korg penah tak lalui situasi mcm nie.. ??  Lapar, tapi tak tau nak makan apa. Kalau ikut nafsu mau je bedal apa yang ada kat gerai..muahahaha.. 

dapat panas-panas..yummy..!


Untuk elakkan dari makan benda yang bukan - bukan, selalunya aku wajib makan snek.. Yang penting jangan berlapar.. Kalau dah lapar, kang aku jadi Vakum Raksasa.. Sedut jer apa depan mata.. wakaka.. Snek yang menjadi pilihan aku ialah Kacang Almond.. *mak aii, mahal tu Almond..very the omputih lak tu* erk, mahal ker..? tak de la mahal kalau kita tau caranya.. Kalau korg makan cap Tong Garden tu iyer la mahal dik noon..sepeket dekat rm3.. tu baru makan sekali..kalau 30 hari? pepandai la korg kira.. Sebenarnya Almond y dah dipaket tu sebolehnya elakkan kerana ia mengandung GARAM hokey.. Meh aku tunjuk korg Snek budget cara aku..



Almond nie aku beli kt kedai bakery..Harga dlm rm11.70 untuk 500g.. Banding kalau beli cap Tong Garden dalam hampir rm 3 untuk 40g sahaja.. Betapa bezanya harga kalau kita beli kt kedai bakery.. 



Seterusnya Almond dibakar dalam oven pada suhu 180 Calcius dalam 15 minit atau hingga ada naik bau kacang.. Untuk sesiapa yang tak de oven tu jangan risau, boleh goreng tanpa minyak dalam kuali yer..  



Selepas itu, biarkan Almond itu sejuk seketika sebelum di simpan dlm bekas. Macam aku letak dalam balang kuih raya jer.. penuh dik noon.. Ni stok utk 3 minggu... pergh, jimat tak jimat.. banding aku beli pisang goreng rm1 tu sehari, 3 minggu dah  rm 21..  Sedangkan rm11.70 nie kos Almond tuk 3 minggu (ada hari aku mkn snek lain mcm buah, susu dll maka akan tahan lebih dari sebulan)  


Untuk 1 serving size almond adalah bersamaan dgn 1/4 cup atau 23 biji.. Selalunya aku kira 23 biji sekali ngap senang cete malas nak usung cup nie merata-rata..haha.. 23 biji Almond adalah bersamaan dengan:

Kalori = 162kcal
Carbs = 6g
Protein = 6g
Fat = 14g
Fiber = 3g

Kalau sekali pandang nampak mcm Fat tinggi benar.. Tapi korg jangan takut sebab ia adalah Good Fat iaitu Monosaturated. Untuk reader yang disayangi aku senaraikan sikit kelebihan makan Almond nie *hakak ponat tanya pakcik google tau..ekeke*

  • Kaya dgn vitamin E yang elok tuk kulit *sapa tak mo awet muda beb..*
  • Baik utk jantung kerana  lemak Monusaturated-nya menurunkan paras kolestrol LDL (Low-density lipoprotein) senang cete kolestrol jahat yang suka dok mendap kat jantung. 
  • Mengandungi Essential Fatty Acid iaitu Omega 3 dan Omega 6
  • Sesuai dimakan oleh pesakit Diabetis sebab ia jenis rendah Glycemic Index, maknanya tak meningkatkan paras insulins dalam badan
  • Membuatkan kita kenyang lebih lama dan puas makan disebabkan ia mengandungi fiber, lemak baik dan protein. 


TIPS
  • Cuba jadi kreatip dgn cara mempelbagaikan jenis kekacang.. ala2 Mix Nuts gitew..campuran kacang almond, gajus, kacang cerdik atau kismis..Tapi pastikan dalam 1/4 cup sahaja sekali ngap.. 
  • Untuk dapatkan kelebihan maxima makan Almond mentah. Tak perlu bakar, kerana bila bakar akan mengurangkan zat Almond tu.. Kalau korg tak leh terima rasa Almond lemau, bakar la macam aku..ekeke.. 





17 comments:

Bimbo said...

perghh ko mcm tau2 aku tgh bakar almond kat dapur..haha
aku bru pi bli tadik rm11 kat bakeri..mmg syok aa makan almond ni kan..
tp aku tak bakar la, goreng tanpa minyak dlm kuali..tak brape nak rangup pon aku ratah jer syok ..
soalan : kacang cerdik tu aper?? haha
aku nk bli keluarga kacang tu td tapi takde stok plak..

Bimbo said...

ko nye blog serius cantik mcm otai nye blog..pandai ko susun atur..ehehe

cik bonbon said...

Bim...
kita kan selalu seiring sejalan gitew..
cuma hand stand jer aku tak leh buat lagi..haha
kacang cerdik tu pistachios...
org2 sini panggil kacang cerdik, selalu sapa2 blk mekah mesti bawak balik kacang nie.. aku dedulu tak tau pistachios tu apa.. kampung sgt aku nie..haha

bim aku tak de otai pun..baru je seminggu lebih jd blogger.. ko lagi otai la.. templete blog ni aku ambik jer dari website luar..dia dah susun siap.. aku isi jer apa y patut..

Ugly duckling said...

Hi Cik Bonbon...baru nak terkedek kedek start baca u punya blog.

cik bonbon said...

Ungly..

tima kasih sbb sudi baca...

Anonymous said...

Bon, aku suka gajus.. 1 serving sama ka dgn almond? Sja ty
Ko sbb mlas nak google... Kikikiki

Jn

cik bonbon said...

JN..
gajus sedap sbb ia berlemak kan...

aku malas nak tanya pakcik google..

ko tanya la..haha.. tapi tak silap aku lagi tinggi kalori dari almond..

Anonymous said...

ala.... aku lagi malas...
nanti aku cari kat ss balik...
rsa mcm ada dia crita dulu..
huhu

jn

cik bonbon said...

wah SS ada cete eh..
tak silap kalori food database dia ada tulis...

gajus sedap tapi mahal dari almond kan?

Anonymous said...

Tak pasti.. Rsa mhal sket...
Paling mhal,pecan,gajus,almond....
Tak ingat bpe tapi dsbbkan dah tergoda
Dek gbr2 nyer petang neh nak g bli gajus...
Esok bleh bwak snack sihat ke ofis..
Huaa..

Jn

cik bonbon said...

wah..syok nya makan gajus..

sok2 dah habis stok almond, nak tukar gajus pulak la..

Anonymous said...

Smlm aku dah beli...
Sekilo rm20.50 ko...
Pejam mata jela...
So semalam supper sihat... Segengam gajus...
Hari ni pun bawak ke opis...
Bakar siap siap kat umah..

Jn

cik bonbon said...

mahalnya gajus nie....

tapi sedapppppppppp...............nak sikit

Anonymous said...

Tak bleh... Haha mai la ofis... Ada sebalang...
Teh ku tak sunyi lagi...

Jn

cik bonbon said...

jauh tul nak g..pos kt aku la..haha

Anonymous said...

Haha boleh.. Boleh..

Yang stok kat umah dah abis..

Anak ku habiskan.. Huk huk..

Relax je dia mkn..

Jn

cik bonbon said...

ekeke... aku pun kalau dpt gajus..
mkn non stop..

tambah2 kalau dpt kacang cerdik...

lagi la.. 1 plastik besar leh habis kt aku sorg

Post a Comment