Monday, 16 July 2012

Core Workout ~ Perut y Menawan


Perut flat adalah idaman para wanita.. tipu la kalau ada perempuan suka perut buncit.. betul tak? ekeke.. Bonus jika perut tu ada line tengah.. Lagi extra bonus kalau nampak ketak2 coklat kt perut tu.. fuhhh susah nak dapat tu. Bagi aku dapat perut flat dah cukup syukur ... Rata-rata org ingat nak perut flat kena buat sit up bebanyak.. kalau dapat buat 1 juta sehari lagi bagus.. Denggggggg.... silap sama sekali..ekekeke.. Hanya makan cara betul dan senaman jer y mampu memflatkan perut anda.. Tapi kalau gitew nape aku buat jugak senaman khas tuk perut.. Sebenarnya penting jugak kita buat senaman bukan utk perut jer tapi tuk Otot Core kita.. Bayangkan rumah tanpa tiang apa akan berlaku? Mesti la rumah tu runtuh.. Itu pasal penting nya otot Core kita kerana dia akan support senaman kita tak kisah la senaman kardio or senaman angkat berat.. Core y kuat akan meningkatkan performence kita sekaligus dapat mengelakkan kecederaan..


Ni senaman aku cilok dari buku 12-Minutes Workout dari Majalah Man Fitness.. Jika nak study full movement tgk  sini.. Aku kasi ringkasan senaman tu di bawah nie.. 

~ 2 circuit
~Lakukan setiap senaman tanpa henti .. 
~Setelah habis 1 circuit, rehat 1 minit sebelum mengulanginya..
  • Inch Worm - 30 saat
  • Bicycles - 30 saat
  • One-leg Offset Touch - 10 reps each leg
  • Glute Bridge with Leg Raise - 20 reps alternate each reps
  • Dorsal Raise with Shoulder Rotation - 10 reps
  • Side Bridge - 10 reaps each side
  • Plank - 1 minit


Untuk lihat series lain workout ini seperti di bawah:

4 comments:

Anonymous said...

bagus ! bagus ! sesuai la ngan haku makhluk yg superpemalas nak wat core workout nie.. nanti haku try..

Cik Hadeks Manes

cik bonbon said...

aku pun super pemalas nak buat core workout..

tadi aku buat side plank..

hazab giler..bonbon berat la katakan..hehehe

Anonymous said...

semalam haku dah try workout nie.. syok gyler dan terasa sangat comels plaks wat inch worm tue.. ahahaha..

ujung minggu nnti haku review segala workout yang haku dah wat utk mggu nie..

Cik Hadeks Manes

cik bonbon said...

ekeke...

inchies worm memang best..

boleh tahan mencabar jugak..

thax sbb sudi cuba..

Post a Comment