Thursday, 5 July 2012

Full Length Kettelbell Workout

Setelah 3 hari cuti workout, hari nie aku mulakan balik bersenam..yeahhh..!!  Tapi lutut masih lagi sakit, sengal2 masih terasa..kalau time salah bengkok lutut ada rasa sharp pain ..tapi dah ok sikit banding masa hari awal2 kena dulu..  Aku mulakan balik dgn berkettelbell.. Dah lama kettelbell tak dpt kasih syg dari aku.. kesian dia... aku ikut video workout nie..


Full Length Kettelbell Workout by Fitness Blender


-

Ni rutin:
 ~Buat dalam 3 set semuanya.. 
  • Figure 8 curls - 26 reps
  • Kettelbell Halos - 24 reps
  • Single Arm Kettelbell Swing - 24 reps for each arm
  • Kettelbell Cross Crunches - 14 reps for each arm
  • Snatch and Press - 11 reps for each arm
  • Turkish Get Up - 8 reps for each arm
  • Kettelbell Squat Jerks - 24 reps
  • Kettelbell Full Swing - 24 reps

Yang bagusnya pasal video workout ini, dibuat dlm bentuk real time.. so sambil kita workout kita boleh ikut dia sampai habis... Then penjelasan pun detail utk setiap movement.. Cuma bosan skit sbb tak de lagu, tapi takpe sbb aku bukak astro channel hitz.. ada lagu laguan..hehehe.. 

Ada beberapa movement yang baru aku belajar dalam nie seperti figure 8 curls, kettelbell cross crunches, turkish get up dan kettelbell full swing.. selalunya buat swing biasa, ni 1st time buat full swing.. perghh..best gak la, perlu kekuatan hips y kuat agar dapat swing sampai atas kepala...

Yang paling hazab sekali sudah semestinya Turkish Get Up.. sapa tah y cipta senaman nie.. Kurang asam betul.. dengan lutut y tak bape sihat, giler aku struggle nak habiskan.. Aku tak leh buat dgn kettelbel 7.5kg tu.. terpaksa tukar guna dumbell 8lbs..ringan sikit.. itu pun aku buat 6 reps jer.. giler susahhhhhhhhhh.....!! nampak jer mcm senang mamat tu buat..

hakak nak terberak buat nie tau..


Aku ambik masa lama gak la nak habiskan rutin nie... sebabnya terkial2 nak dptkan form y betul tuk Turkish Get Up dan semestinya sbb aku buat sambil tgk ShowDown Final.. Time dorg nari aku terpaku tgk tv..time iklan baru gigil nak sambung workout..hahaha.. Seronoknya Demn Lepak Boyz menang..yeahhh.. dah la gagah n segak budak2 tu..iols loike... teruja tgk kekuatan dorg berBBoyz.. hehehe... 

Giler shomels hanak-hanak hekan jadi smurf bawa baby kiut nari sesama

7 comments:

Anonymous said...

Rehat la dlu syikin..
Tak pun bt senaman yg tak libatkan knee joint.

Jn

cik bonbon said...

dah terlebih rehat dah nie...

tgk la ptg sikit aku kayuh2 beskal ker..hehe

Anonymous said...

hanak² hekans haku B.A.P ade tak..??

Cik Hadeks Manes ©

cik bonbon said...

1st time hadek manes komen nie...
selamat dtg...hehehe...

B.A.P, wa talak kenaiiii... menyemak jer masa malam tu...wakakaka

Anonymous said...

eceyy ! malam kemaren pax area KL LIVE tue sebab kan rmai fans nak nyerbu tgk BAP.. hahaha.. kire penyeri majles lew doram nie..

haha.. ! ko pom mane penah drop kumen kat belog haku pom.. acane..??

Cik Hadeks Manes ©

Anonymous said...

oo, baru haku tau grup demn nie sabahan ke..?? sabahan memey hebak bab dance² & multitalented.. no wonder ah !

Cik Hadeks Manes ©

cik bonbon said...

erk..demn sabahan ker?
bukan ke Kitta Move org Sabah...

dorg memang hebak..aku pun tak sangka dorg leh menang... sbb Project Element lagi kretip kot...
aku pun suka Soul Gang tapi Soul Gang suka buat nari gedix. so undian kureng skit..

aku nie 1st time dgr BAP.. tak tau lak dorg nie femes....

aku bukan tak mo kumen.. tapi blog ko bersawang... skrg dah aktif balik..nanti aku kumen..hehe

Post a Comment