Friday, 27 July 2012

KettleBell = Besi Tampin Versi Melayu Pertama Seumpamanya

Aku sebenarnya tengah TERUJA nie.. Nak tau sebabnya?? Sebab aku telah menemui blog KettleBell versi Bahasa Melayu y pertama di Malaysia nie.. Thax geng SusuSejat y merekemenkan blog nie.. Selama nie kalau nak berkettlebell aku asyik dok jadikan website omputih jadi rujukan... Tambah pulak KettleBell nie tak popular kt Malaysia.. Rata-rata org tak penah dengar dan pelik.. Sedangkan KettleBell adalah senaman terbaik tuk turun berat. korg pun tau nak turun berat kena ada gabungan cardio + strength.. Berita baik..KettleBell ada semua nie.. Taraaa...praktikal bukan.. 



Berbalik pada blog Besi Tampin (nama dia Azlan Zain Mohamed), pengasasnya bukan calang-calang org.. Beliau g berguru kt Itali nun nak berlajar berKettlebell *hari2 makan pai epal katanya..hehe*.. G menuntut sendiri dgn Pavel Tsatsouline bapak KettleBell Moden, otai nie Pengasas Russian KettleBell Challenge (RKC).. Minat punya pasal sanggup g jauh ke ceruk dunia sampai jadi jurulatih RKC bertauliah.. Apa y menarik pasal blog dia, cara dia cete tips berbesi tampin dgn cara y santai, mudah faham dan detail.. Untuk berbesi tampin teknik dan form y betul adalah sangat penting agar dpt hasil y maksima dan elak kecederaan sebab kita main dgn besi y berat tau.. 



Korang tgk la video asas besi tampin nie.. Lawak tul gaya dia cete macam cete dgn mamber lak tu.. mengekek aku gelak part tonggeng.serta merata aku teringat tonggeng ayam celup tepung..*motip  fikir makanan* hehe.. Walaupun begitu, apa y dia ajar memang perkara paling basic sekali dgn cara y mudah faham.. Selama nie aku dok refer video omputih, tak de y explain sedetail dan sebagus dia.. memang terbaik la..DAEBAK..!! *dia pun ada selit-selit tips kuruskan badan* Sedikit intro tentang dia y menarik..



Kettlebell @ besi tampin sangat memberi makna pada saya. Sepuluh tahun dahulu, saya mengalami masalah berat badan. Tinggi saya cuma 5 kaki 2 inci dan berat badan ketika itu ialah antara 73-75kg.
Kawan-kawan saya waktu di sekolah pada saat itu sering mengejek dan mempermainkan saya.Saya pernah digelar sebagai Doremon, Katik dan Montel. Sanak saudara pun begitu juga.
Jadi saya sering berdoa pada Allah Taala supaya menunjukkan pada saya jalan paling baik untuk kurus dan berbadan tegap. Siang malam tidak putus-putus saya berdoa di samping mencari-cari gerak senaman yang berkesan.
Macam-macam telah saya cuba termasuklah berjogging,taekwondo, mesin-mesin senaman, minum air limau nipis, gel kurus untuk sapu diperut tetapi kesannya hanya sementara. Satu petang Ahad, di PWTC, Pesta Buku Antarabangsa 2002 saya terjumpa jawapan yang saya cari selama ini.
Satu majalah dari Amerika Syarikat, MuscleMedia telah menarik minat saya. Seorang lelaki Russia,mirip Jason Statham begitu yakin mempromosikan kettlebell @ besi tampin sebagai senaman nombor satu untuk kurus.
Itulah bakal guru senaman saya. Alhamdulilah hampir sepuluh tahun kemudian dapat saya berguru dengannya. Beliaulah bapa besi tampin @ kettlebell moden, Pavel Tsatsouline.

 Sila bookmark blog nie..bagi sesiapa y belum berbesi tampin, rugi woo..sgt rugi..!! hehehe


8 comments:

Cik Adek Manes said...

DEEBAK tue pe..?? bukan DEBAB kan..??

cik bonbon said...

ekeke...bukan debab la..debab itu gemuk..
aku tgk running man selalunya dorg subtitle tu tulis debak..hehe..
maksudnya lebih kurang mcm hebat...

Cik Adek Manes said...

ahahaha.. haku dah tau dah maknanye..

saje tnye tgk spelling ko semcm..

DAEBAK = OHSEM, JACKPOT !

cik bonbon said...

hahahah...
ala aku salah eja jer..

terlupa nak letak A
debak..patut deabak..hahaha..

aku tgk running man dah episod 93 nie..bila nak katam nie..haha

ctsueraya said...

iols belum berbesi tampin lagik..bulan nie gak iols rembat

cik bonbon said...

kommon ctsue kita berbesi tampin..peh tu leh buat senaman tonggeng..hehe

papermint said...

salam..cmne nk beli yer

cik bonbon said...

hi papermint..
paling murah boleh beli kt tesco tp ada 7.5kg jer.. lagi satu boleh beli kt mana2 outlet fitness concept.. nak y jenis elok tp mahal sikit boleh beli kt fb nie https://www.facebook.com/DiabloKettlebell?fref=ts

Post a Comment