Wednesday, 25 July 2012

Last Sya'ban Workout--Lepak Tempat Jog Kegemaran



Salam Ramadhan semua..

Aku tau post nie basi.. yer la dah byk hari kita posa baru aku nak tulis..wakakakaka... Al-kisahnya mood malas nak menaip dtg pulak.. ekeke.. Kisah nya Jumaat lepas tiba-tiba aku rindu giler nak jog..Korg tau kan aku nie jenis indoor workout..sokmo senam dlm bilik sempit aku nie jer.. sekali sekala nak jugak ubah angin tambah2 nak posa dah nie.. Akhirnya sampai jugak aku kt sini..Mengkuang Dam.. Setelah 2 bulan kot aku tak jejak sini... 


Area-area sini tak de la banyak port nak jog, tapi bersyukur sekurang kurangknya Mengkuang Dam adalah tempat paling sesuai tuk kaki jog.. Antara keistimewaannya ialah tasik y bersih dan tenang..Anjing tidak dibenarkan masuk *aku penakut anjing*.. Kebersihan dijaga kerana tasik nie ialah sumber air bersih area seberang perai.. Parking luas dan percuma *penting aku tak suka tempat susah cari parking*.. Jalan y panjang utk jog..ikan-ikan jinak di gigi air *gemuk la korg asyik dpt mkn roti free..hehe*.. Tempat dia luas dan tidak tersorok *aku selalu jog sorg2, takde la risau kena tarik masuk dlm semak..uwaaa seram*.. Cuma y tak best pokok kurang, kalau g lewat sikit panas bukan main, kulit aku jadi mcm keling dek dipanggang matahari.. nak kurang panas kena g jog bahagian dlm hutan tu.. Lagi, tempat nie tak leh mandi.. Paling tak best ialah 30 minit drive dari rumah.. kan bagus kalau sebelah rumah aku jer..haha.. 

Elok jer aku park kete perkara pertama aku buat ialah buat aktif warm up dgn cara lompat setempat, butt kick dan sebagainya dlm 3 minit.. aku buat di celah-celah antara kete aku n kete jiran.. malu sebenarnya org tgk aku melompat-lompat..wakakaka.. Selepas stretching, bergerak g  benteng tasik...kat situ la ramai org jog... aku buat dalam 1 round jer, fuhh dapat la dlm 20 minit..Jarak aku rasa dlm 3km++..ok gak la, bermakna stamina tak kaput almaklumla dah lama tak main endurance nie..hehehe..  *aku tak bawak kamera terpaksa cilok pic dari tenet*

korang ingat 1 round tu dekat.. cuba cari penghujung benteng nie, nampak ke tak? 

Ni la dia hujung benteng tu.. aku jog sampai hujung nie kemudian patah balik
Habis jog sini aku sambung lagi jog ke arah kawasan hutan pulak.. Tapi aku buat takat jog naik bukit jer..Lepas naik bukit tu macam nak putus nyawa... hahaha.. Saja gegatai paksa diri jog padahal org lain lenggang kangkung naik bukit tu.wakaka.. 
Ni dia jalan masuk ke dlm hutan macam g kampung bunian..hehe

Selama aku jog kat sini, aku perasan susah betul nak jumpa perempuan melayu y serius jog.. Rata-rata datang dgn kwn or pakwe, jalan lenggang kangkung or jog main-main sambil menyembang.. Lelaki melayu y serius jog kerap gak jumpa *leh aku cuci mata..haha* selain amoi dan apek y sah sah la suka jog sini.. Ada jugak nampak pakcik makcik dok brisk walk atau sefamili jog sekali, paling tomey budak umo 2 tahun ke bawah jgn terkedek kedek..sekali sekala nampak org obese brisk walk or slow jog *kalau tgk dorg sure terkenang zaman obese dulu jog sesorang sampai kena tegur dgn apek y org badan gemuk tak sesuai jog..motip apek tu memandang rendah kemampuan aku time tu..haha* Aku berharap la akan ada lebih ramai lagi perempuan melayu y serius jog bukan dtg sini utk merendek jer.. korg org perempuan nie kalau pasal shopping laju jer, pasal jog liat bukan main..hehe

Kemudian aku g lepak kt tepi tasik pulak sambil melepas kentoot mencarik oksigen..hahaha.. Aku lepak kt kerusi mcm dalam pic bawah nie.. Then buat la Push Up 3x10reps, Dip Chair 3x10reps, Diamond Push Up 5 reps, Plank dan Push Up + Side Plank 8reps.. Selang dua kerusi ada  pasangan couple dan guard (kawan si couple)  dok lepak2.. y si guard tu dok jeling-jeling ke arah aku..Tau la aku dok Push Up tertonggek2 bonbon aku.. *motip perasan ada org nak usha aku* Dia macam nak melawan aku jer.. gurd tu siap buat Diamond Push Up tetiba jer..haha..nasib baik tak ensem,kalau tak leh kenyit mata Sebelum balik sempat la aku g main2 air tasik nie, serius sikit lagi aku nak terjun dalam tasik dek kerana gian lama tak main air..hahaha.. 
melayan perasaan kt sini best..hehe

Hampir maghrib aku pun blah balik rumah.. Masa dalam kerete dengar azan maghrib berkumandang.. Terharu aku seketika.. Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan.. Syukur Allah masih panjangkan usia aku utk merasai keberkatan bulan Ramadhan.. Malam tu g terawih almaklum la surau dekat kentoot jer dgn rumah aku.. dalam 50 langkah sampai ler.. ehehehe.. Habis terawih aku buat Energy Pathway Circuit dalam 4 round guna dumbell 10lbs, dumbell 8kg dan kettelbell aku nie.. Sambil melayan hadeks Harry Potter.. terubat rindu aku kt dia.. aku nie peminat tegar Harry Potter..ekeke.. Esoknnya inner thigh dan otot atas ketiak sengal yahamat.. wakaka.. maka aku pun ambik rehat 2 hari dari cuti workout... 

***Kalau korg datang melawat Penang, meh la Mengkuang Dam tau.. tak sefemes mcm Padang Kota, tapi damai disini..


8 comments:

jep kama said...

besnye tempat joging.....

Nurrul Mohamad said...

ckin dah leh wat full pushup eh? kudos! :)

Cik Adek Manes said...

haku memang rendu gyler la nak ghik penang lgi.. patotnye semggu before posa ritue, nak turun penang lgi.. tpi last minit kensel plaks..

mmg syok tmpt jog ko nie.. challenging btol.. tgk pon nyaman semcm sbb jauh dri area jalan besar kot..?? so takde la sambil jog, sambil hirup asap keta.. eh..??
cuma kurang pokok je eks..?? ke dorang dah tanam pokok cuma lom beso² je lgi..?? haha.. ! tpi kwsn dam mmg payah la nak ade pokok.. haha..

ko same kes mcm haku le.. klu ghik ttwangsa tue sokmo tak jmpe plaks geng² yg gegeh berlari-larian.. sokmo yg dtg asek bekepit je.. pastuh menghalang laluan org nak jog.. ke haku yg silap timing..?? tpi selama haku kat ttwangsa mmg tak penah jmpe geng.. cuma kdg² je teserempak ngan bebudak rekrut tgh training.. penah skali tue siap follow haku jog sesama lgi.. sampai kaki haku dh letih dah die takmo gaks stop-stop.. dok seiring ngan haku sebuk nak tau name sme..

haa, same lgi.. time lepas dah abes jog lepak kwsn setempat plaks layan zuzana, or wat circuit training.. ade skali tue org pelik sangat tgk haku tgh wat squat.. ek'elehh.. kalau cino² takesah pon.. yg budak tak ckop umor plaks yg tegur haku.. wakakaka.. maybe die ingt aksi haku bersquat tue luabiasa sangat kot.. demm !

Cik Adek Manes said...

alamak.. ! pjg plaks haku kumen.. aaa, matik laaa meruyan dkt belog org laen..

cik bonbon said...

@abe jep..
meh la sini.. syok tau jog sini...

@nurrul..
full push up masih struggle lagi.. boleh la buat dlm 2 reps..hehe.. y kt sini buat atas kerusi.. mudah sikit..segan sebenarnya nak buat atas rumput, lagi ramai org usha semacam.. sbb tak de pun org perempuan y nak buat push up, dip chair kt sini..aku sorg je kot..

@cik adek manes..
wah panjang tul cete ko nie..aku suka..hehe.
kt area benteng tu sah2 la tak de pokok.. kalau time matahari tgh naik memang sakit mata n panas..faham2 la sini saujana mata memandang.. tapi y syok angin dia memang best sampai leh melayang tudung aku..haha.. memang bebas asap kete la... parking luas.. seluas stadium aku rasa..

dahsatnya ko ada pengalaman kena ngorat..sure hanak2 hekan kan..haha.. aku nie tak de la pengalaman mcm tu almaklum la dok debab lagi..haha.. aku memang tak berani la buat zuzana kt sini.. sini kawasan lapang..gazebo pun ada satu jer.. itu pun ramai org.. .. tempat aku buat push up tu, dari jauh kot org leh tgk..itu pun org dah tgk semacam..kalau buat zuzana mau org ingat aku buat aksi lelushah..hehe..

dam nie dah lama.. rasanya lebih tua dari usia aku kot... pokok memang ditaman kurang sekitar area tempat jog.. kalau nak rasa pokok banyak g jog masuk jln hutan tu.. bagusnya tempat nie disebabkan tak byk tempat tersorok maka kurang la nampak org buat aksi2 haramjadah..tak de sakit mata aku ..haha..

cik bonbon said...

aku penah dok jog kt area benteng tu..
tetiba nampak air berkocak..
rupanya ada ikan besar berenang naik permukaan..
wah kagum giler aku..

macam ikan toman pun ada..

syahida zakaria said...

Napela mengkuang dem ni kat seberang.klw kat island mmg tempat faveret dah ni

syahida zakaria said...

Napela mengkuang dem ni kat seberang.klw kat island mmg tempat faveret dah ni

Post a Comment