Wednesday, 18 July 2012

Sapa Nak Jadi Kurus?? Lupakan Saja


Korang dah baca ayat atas tu.. ada tak baca ayat y ada tanda * terutama y bawah dalam kurungan tu.. Penah tak alami situasi macam tu..? Korang jgn geleng2 pale yer.. hehe.. Eh tak eh.. Kalau tak bagus nya.. Pengakuan y tak bape exclusive, aku penah jadi org dalam kurungan tu.. Sadis sgt tauuuuuuuuuu..... Masa zaman dulu kan bodoh-bodoh lagi.. Tenet pun tak da.. main taram jer la ikut cakap org... Skrg  baru aku sedar dulu aku aim jadi kurus, then bila aku dah jadi kurus aku nak buat per??? Aku pun biarkan lalai, tenggelam karam di dasar lautan syurga makanan .. hahaha.. 

Akhirnya aku terpaksa restart balik dari 0... Susah betul nak mula balik..ambik masa bertahun-tahun jugak la pas aku ternak lemak nie dgn jayanya... Masa nak mula semula memang aku aim nak kurus jugak.. Then, makin lama aku makin sedar kurus tu hanya la sampingan.. Good side effect gitew.. Y paling utama aim utk jadi sihat dan cergas... Byk kelebihan bila kita amalkan gaya hidup sihat nie.. Selain rasa lebih bertenaga, aku dpt rasakan y otak aku makin center..haha.. aku ada masalah macam org lain jugak, tapi tak de la rasa terlalu stress dgn masalah aku..  Selain tu, boleh nampak badan makin curvy bila lihat cermin.. Tanpa aku sedari, aku lebih berkenyakinan bila berjalan sorang2 di luar.. sebelum nie asyik tunduk muka jer.. Kali nie dah berani sikit..ekekeke... Ada hikmah sebenarnya Allah kurniakan aku lelemak menjelir nie supaya aku lebih sayang diri aku dan menjaga diri aku dari awal..

Kita sendiri boleh lihat trend skrg nie, y nak diet n seman sbb aim nak kurus.. Tapi bape ramai y boleh kekalkan gaya hidup sihat, selalunya y ada penyakit kronik jer kerana dorg tau itu jer caranya nak sembuhkan penyakit dorg.. Habis kita y masih dikurniakan kesihatan nie takkan nak tunggu dapat penyakit kronik baru la tergedik gedik nak jaga kesihatan kot.. ? *peringatan utk diri sendiri* hehehe.. 

Aku sekarang tengah hit platue, berat susah nak turun.. Aku makin sedar, jika aim aku nak slim jer.. pastinya sekarang aku dah putus  asa.. motivasi down.. aku campak kan semua usaha aku, aku g jadi vavi sondol semua makanan y ada.. hahaha.. Secara tak sedar aku akan merosakkan diri aku semula.. I learn from hard way.. aku dah tak mo jadi yoyo macam zaman dulu dulu.. cukup cukup la... Just enjoy my journey being fit n more healthy.. Korang pun y mana niat nak kurus, sila tukar nawaitu korg.. Ikut la kata-kata hikmah dari nenek kebayan nie..ekekeke... 


1 comments:

Alev Prince said...

saya pun ada problem cm tu.. mentang2 kurus.. makan je.. kalau tak kawal.. terus buncit...

Post a Comment