Monday, 9 July 2012

Tokua a.k.a Tauhu



Sapa sini suka makan tokua.. ehh..tak tau eh.. Tokua tu tauhu.. kat Penang di panggil tokua sebabnya tokua diperkenalkan oleh org cina Hokkein.. Bahasa Hokkein panggil tokua maka lekat la panggilan tokua tu.. hehe.. Sejak kebelakangan nie tah kenapa aku makin suka makan tokua.. Dedulu suka jugak tapi tak de la jadi kegemaran pun.. 



Al-kisahnya nie gara-gara terpengaruh dgn kak ipar aku la.. *pengaruh y baik takpe..hehe* Dia memang minat sangat dgn tokua.. Y buat aku jadi pelik bin hairan dia boleh makan tokua mentah-mentah.. Mula-mula memang terlopong mulut aku.. selama nie aku makan tokua digoreng jer.. Then dia cakap tokua nie dah masak sebenarnya.. boleh jer terus makan... Aku pun apa lagi try la..Ehh.. ehh sedap jugak ..terasa kesoyaan dia.. yummmehhhh.... Kak ipar aku cakap tokua kt KL tak sedap.. gamaknya dorg nie kedekut soya kot.. Aku setuju dgn kata-kata kak ipar aku coz aku penah g rumah dia rasa tokua kat sana, serius terasa sedikit hampas.. kurang soyanya.. TOKUA PENANG IS THE BEST.. hehe.. 



Susah bagi aku nak hit kadar protein seharian aku.. Nak ambik whey protein aku tak mampu pulak.. nak ambik telur, hari-hari dah aku makan telur.. takut gak la kolestrol.. So solutionnya aku ambik tokua.. Aku g market dekat rumah aku, beli siap2 stok utk seminggu.. 1 tokua = 50 sen ... ok murah la jugak.. Aku makan tiap2 malam masa waktu dinner.. Panaskan tokua tu dalam mircowave, aku amik mood pre heat dalam 5 minit.. Siappp.... makan macam tu jer bersama dgn nasi dan lauk-pauk.. 

Nutrition Info Tokua Seketul

Kalori = 88kcal
Carbs= 4g
Fat = 2g
Protein =14g

Tinggikan Protein dia.. lebih kurang sama dgn seketul ikan kembung.. cuma tinggi sikit carbs.. Nutrition info utk Tokua Jepun aku tak tau hokey..korang nak tau cari sendiri ler...muahahaaha..

FYI: aku tak suka air soya... jgn pelik naaaa..hehehe

15 comments:

Gorjes Ke?? said...

peach suka buat masak sambal n taugeh goreng yg letai kucai & tauhu...sedapzzz

cik bonbon said...

yup..memang sedap pun peach..
tapi kena goreng dulu tu masalahnya...

kalau tak goreng ok...

wakakaka.. paling sedap masak sambal mak buat..pergh terangkat....

Anonymous said...

haku pencinta soyaaaaa.. !

Cik Hadeks Manes ©

cik bonbon said...

soya all the way...!!

jep kama said...

isk.mcm xkompiden la nk mkn mentah2..mcm xyakin ngn kebersihan die.haha

cik bonbon said...

abe jpe..

kalau tak yakin basuh sambil selawat...

sbb tu la ck panas kan tapi kejab je kekonon nak kasi bakteria mati..hehe...

kalau buh dalam sup sayur pun sedap jugak tokua nie

Jalilah Nur said...

Kalo aku wat tauhu sumbat ajer... Sodapppp

cik bonbon said...

sedapnya tauhu sumbat dgn kuah kacang..

tapi nak buat kuah kacang leceh pulak..hehe

Anonymous said...

ala syikin...

kan ader kuah kacang segera la nie...

kalo kuah segera tu mkn dgn pecal pun boleh..

jn

cik bonbon said...

kuah kacang segera..

lemak pun naik dgn segera..hahaha

Anonymous said...

hahah menusuk kolbu ku...

ko sajer kan.. aku baru engat nak wat

petang nie... hehehehe

jn

cik bonbon said...

ekekeke...

buat jer la ...

buat lebih kasi kt aku yer..hehe

- sharuLcyber- said...

Mcmana nk kira kalori

cik bonbon said...

daftar dgn myfitnesspal.com.. situ ada byk info kalori

Anonymous said...

cicah tokua ngan tok yu

Post a Comment