Wednesday, 12 September 2012

Menu Sihat: Keledek Fries

Yummeh
Sapa sini suka French Fries angkat ibu jari kaki..!! hehe.. Aku pun salah sorg penggemar French Fries, terutama kalau yang jenis berombak-rombak tu.. Selalunya kt kedai jual Western Food mesti ada punya.. French Fries McD aku tak bape layan sangat.. Hari nie aku nak share resepi yang sangat mudah macam ABC jugak.. Biasanya resepi sihat nie memang mudah mudah belaka cuma boleh terima or tak dgn tekak kita nie.. Kali nie resepi kita gunakan Keledek.. Korg mesti tau kan keledek nie semulajadi manis..Ia adalah jenis Karbohidrat Kompleks dan GI rendah.. Bermakna keledek takkan menyebabkan "insulin spike", sangat sesuai untuk org yang ada diabetis.. 


KELEDEK FRIES (3 orang makan)
Bahan-bahan:
  • 2 biji ubi keledek (dipotong memanjang macam french fries)
  • 1.5 sudu minyak jagung / olive oil (aku guna minyak jagung sbb itu jer y ada kt rumah)
  • sedikit garam

Cara-cara:



  •  Gaul keledek bersama dgn minyak dan garam hingga rata.







  •  Susun keledek di atas kertas minyak. Tujuan penggunan kertas minyak adalah supaya lebihan minyak diserap. Kertas minyak boleh didapati di kedai menjual peralatan kek. 



  • Bakar dalam oven pada suhu 200 darjah Calcius selama 25 minit or sehingga masak. *Sentiasa perhatikan oven anda, mana tau oven anda power sangat kejab jer masak takut hangit pulak..haha



Last Keledek Fries..nom nom nom jab je habis
Sebenarnya resepi nie aku dah lama dah nampak kat tenet.. Ada member fitness aku pun dah buat resepi nie.. Cuma hari nie aku dapat pencerahan untuk try mungkin sebab ternampak ada keledek yang dah lama bersidai kat dapur.. Kalau tak guna takut busuk kan.. Apa lagi selamat ler wahai keledek jadi mangsa experiment aku.. 

Resultnya memang terbaik la.. serius SEDAP.. makan macam tu jer tak perlu cicah dgn sos sebab dah cukup manis lemak berkrim ... Mak Tok aku tak putus putus cakap sedap,sedap, sedappppppppp.... hehe

p/s: Aku terlupa nak timbang keledek nie pulak.. so untuk Analisis kalori aku main agak2 jer la.. 100g keledek fries di anggarkan 130kcal

5 comments:

La Cocca Di Papa' said...

ooo penah tgk dalam rancangan oprah dulu2 dia masak ni... pastu dia bake dgn chicken mak oi nampak sodap

cik bonbon said...

lola ..

dia bake serentak or asing2?
mesti lagi sedap kan..yummmehhh....

La Cocca Di Papa' said...

dia punya lagi tebal mcm french fries tu...
bake asing2 kalau x silap aku...da lama dah ..aku pun da x berapa ingat

cik bonbon said...

mesti sedap kan...

lola nanti try la buat..
sedap tau..manis semulajadi..
i simpan keesokkan harinya, still sedap...

Cik Adek Manes said...

dah wat dah.. sekali ngan carrots.. tpi siyes yang carrot tue haku tak ske.. bukan selera anak tekak haku kot.. tapi yang keledek tue sumpah sedap.. haku potong pon tebal².. bley ganti dari makan keledek goreng yang di deep-fried.. keledek & ubi memang favvy haku.. uhuhuhu.. taley tahan kalau mak haku dah start wat gorengan.. makan ngan cicah² hirup kopi o panas.. fuhh ! sedap nye.. heavenn..

Post a Comment