Thursday, 6 September 2012

Menu Sihat: Sandwich Telur


Hari nie aku nak kongsi resepi y mudah yahamat..Semudah A B C.. Erkk, tiba-tiba rasa macam malu pulak nak kongsi sebabnya senang sangat.. Ala-ala taraf budak tadika..hahaha... Jikalau korg perasan, waktu pepagi mesti kafe ada jual sandwich kan.. Salah satunya ialah sandwich telur.. Yang selalu buat aku frust, dorg sapu ciput jer..beria la belah tengah kasi kita nampak isi membuak-buak.. bila buka roti tu nahhh, separuh disapunya isi, y lain kosonggggggg......jual mahal lak tu..caittt... sori makcik kantin terkutuk pulak..haha



Sandwich Telur (1 orang makan)
Bahan-bahan:
1. 1 butir telur rebus 
2. Sedikit lada hitam (ditumbuk)
3. Lobak merah
4. Setengah camca kecik mayonis (sekadar untuk merasa saja)
5. 1 biji tomato (dipotong bulat)
6. 2 keping roti wholemeal

Cara-cara:
  • Telur rebus dihancurkan hingga lumat







  • Cincang lobak merah.. aku lebih suka guna alat nie cepat sikit..haha





  • Gaul bersama dgn mayonis dan lada hitam hingga rata.





  •  Sapukan bahan-bahan yang digual atas roti. Kemudian susun tomato (nak lagi sedap letak salad sekali tapi stok dah habis). Kepit roti di atasnya. Siap..mudah gila tapi aku terlebih rajin letak pic bebanyak..Aku tau korg suka tengok pic kan kan kan..hehe





Lihat la kesan gigitan aku..haha..terliur tak?

Analisis kalori:  270kcal

Tips: 
  • Untuk lebih sihat gunakan light mayonis kerana ia kurang lemak. Serta kurangkan penggunaan mayonis
  • Jika suka pedas boleh masukkan sekali potongan cili padi
  • Tambahkan salad dan timun untuk rasa lebih kick 
  • Untuk lebih sedap roti tersebut boleh di sapu dgn butter or letak cheese tapi kalori tinggi la. Tambah jadi tak sihat pulak..Sendiri makan sendiri tanggu naaaaa..muahahaha.. 

11 comments:

La Cocca Di Papa' said...

comelnye gigi uols...hegeheee

cik bonbon said...

wakaka..nampak sgt gigi iols tecik...

Anonymous said...

Bon. Awat senang sgt recipe kali neh???

Haha lawak ja.. Tq for sharing...

Jn

cik bonbon said...

kena senang la...

nak lawan dgn produk kurus y dok canang makan produk dorg jimat masa, senang disediakan serta lebih berkhasiat katanya...

so kena buat resepi y super duper mudah..haha

Anonymous said...

Tapi ku maleh nak wat

U ada service delivery x?

Jn

Lean Pumpkin said...

Saya gantikan mayonnaise dgn natural plain yogurt je. Mmg sedap. You should try it! :D

Scarlet Jo said...

I like your blog, dear. Bagusnye tgk wanita yg dedicated dgn fitness. Dlu berat saya 80 kg, hari ni saya 57 kg. Another 7 kg to go. Chaiyok to both of us! We can do this yeahhh! :D

cik bonbon said...

JN...
ada service delivery..sampai sana dah basi..haha

Lean Pumpkin
good idea guna yogurt..bagus bagus.. tp masalah sy, sy tak suka yogurt..mungkin sy tak bape gemar benda2 masam nie..huhu...


Scarlet Jo
thax.. wahh tahniah dah turun byk.. good luck for u.. i pun nak kena serap semangat u..byk lagi kg nak kena buang... semangat..!!

Cik Adek Manes said...

nie lah menu haku awal-awal start dulu.. bekpes menda yang same je tetiap hari.. tapi skang macam dah taley nak telan roti wholemeal lagi dah..

Scarlet Jo said...

Bila masak dgn yogurt, take terasa mana pun masamnye. :)

cik bonbon said...

cik adek manes..
ko dah nak bosan mkn roti kot..habis skrg breakfast ko mkn per?

Scarlet Jo,
nanti i belajar berchenta balik dgn yogurt.. ngeh3.. nway i kena menuntut dgn u coz u dah berjaya turun byk..huhu

Post a Comment