Tuesday, 4 September 2012

Sayur Kacang Parang: Baru KuSedar Dikau *****

Kacang Parang a.k.a Snow Peas
Sapa penah tgk sayur nie???  Sapa y tak penah tgk nampak sgt ler tak makan sayur.. kat pasar bersepah2 jual..selalunya dijual dlm paket plastik.. Kacang parang nie jarang-jarang la ada kt dapur rumah aku.. Selalunya kalau ada buat masak  stir fry dgn kobis, carrot, cendawan ala-ala macam sayur campur. Sebenarnya kacang parang nie bukan sayur kegemaran aku pun... tak tau ler, mungkin bila di stir fry rasa dia telah di overpower oleh sos tiram kot..aku makan tanpa ada perasaan..hehe.. 

Untuk lunch hari nie, aku belek2 peti ais.. Memandangkan parent aku posa..(aku cuti tau..faham2 jer la).. Aku pun tak beria nak masak, just panaskan lauk smlm.. Aku ternampak kacang parang nie, hmmmm..nak buat stir fry macam malas la.. senang jer aku campak je dlm microwave..kasi panas utk 3 minit jer.. ala2 suam gitew la.. Aku tak bubuh satu pun bahan perasa kekonon nak buat macam  ulam..

Bismillah, gruuukkk... Sekali aku gigit aku terpana sebentar.. Speechless.. Ehhhh..... biar betul kacang parang rasa macam nie..gruuukk..gruukk..lagi laju aku gigit.... mmmm... Manis..!! Aku rasa macam susah nak diterima akal, macam mana adik beradik sayur leh rasa manis.. tak de rasa pahit punn... Wahhhhhhhhh........ Sedapnyer...........!!! Gruk..gruk..gruk... kacang parang habis dulu sebelum nasi..hahahaha... 

Bertahun lamanya aku makan kacang parang nie baru sekarang aku sedar kacang parang sedap di makan fresh rupanya... Rasa manis semulajadi.. susah nak cete manis macam mana..Mmmm fikir jab... ala2 pop corn sikit la (tapi pop corn lagi manis meletis) Kesian dgn diri aku, lambat betul penemuan aku ni..hahaha.. Ok sekarang aku akan jadikan Kacang Parang sebagai salah satu sayur kegemaran aku.... Kepada readers y tak penah makan kacang parang or tak penah makan secara fresh..Mesti Cobaa...!! Anda tak menyesal..hehe..

p/s: hambik korg, sekali aku dah tulis blog.. byk entry aku dah buat... ekekeke.. jgn sampai korg muntooh baca udah ler..hehe

5 comments:

jep kama said...

selame ni ingatkan kacang parang tu kacang boncis..hahahaha...

cik bonbon said...

abe jep nie buta sayur..hehe

Bimbo said...

ni pon fav ktorg laki bini..kukus seminit..perghh syok abes..hehe semua sayur kalu masak sekejap jer tanpa perisa adalah lebih sedap..jangan smpai layu ;)

cik bonbon said...

sis bim makin rajin kukus mengukus nie..

selalunya memang kami kukus kacang bendi..kegemaran la. tapi tak penah lak try kacang parang nie.. smlm buat lagi utk 1 famili makan..agak laku gak la..huhu..tp kebanyakkan selamat masuk pinggan aku..haha

B.E.B.E.L 4 F.U.N said...

aah kacang ni mmg sedap. klo makan kat hotel2 mmg bnyak diorg wat sayur camni...celur je or stim sket...kekadang saya malas, stim la periuk nasi...pas nasi masak tu, campak je lam periuk nasi tu...uishh mmmg terbaik!!

Post a Comment