Thursday, 6 September 2012

Sharing Is Caring: Info Grafik Warna Warni Latihan Interval & Bagaimana Makanan Diproses Dalam Badan (credit Adek Manis)

Ingat tak masa kita sekolah dulu dulu cikgu bagi tips untuk senang menghafal kita harus menggunakan peta minda? Rasionalnya otak kita lebih senang mengingati dalam bentuk gambar berbanding perkataan. Kebetulan pulak cik Adek Manis share gambar yang sangat menarik.. Aku cadangkan korg save gambar nie senang korg nak rujuk di masa hadapan..


Gambar pertama mengenai Latihan Interval.. Latihan Interval masih lagi baru di kalangan org kita..Ramai yang tak faham konsepnya..Kebanyakkan buat moderate cardio contoh jogging, berbasikal, aerobik.. Sedangkan jika kita nak bakar lebih lemak dgn cara efisen, Latihan Interval yang terbaik.. Nak tau lebih lanjut, sila belek gambar tu yer..FYI: 80% senaman aku bercorak Latihan Interval dan byk kawan aku dapat hasil memberangsangkan dgn buat senaman jenis ini..


Gambar kedua pulak mengenai proses bagaimana makanan kita di serap dalam badan kita.. serta apa itu kalori dan tips senaman yang berkesan.. korg mesti bosan kan nak baca panjang-panjang, nah lihat gambar nie sampai muntohhh...hehe..

Maafkan saya kalau pic tak jelas.. Sila copy link nie paste kt browser lain utk lihat lebih jelas..Sbb blog nie kecik sikit so pic jadi terpotong.. 
link utk pic 1st sini
link utk pic 2nd sini












1 comments:

Zee Suhaini said...

bagus fakta ni..dah follow sini..kalau sudi singgah ke blog kita ye...

Post a Comment