Friday, 19 October 2012

Menu Sihat: Lempeng Keledek

erk..terhitam sikit..hehehe

Salam readers,
Aku selalu bosan sarapan asyik2 benda sama..roti, roti, oat,oat..dok ulang itu jer..huhu.. hari nie aku saja je ubah sikit menu...kita buat lempeng pulak yer...... Memang kenyang gila makan lempeng nie, mungkin sebab guna keledek yang merupakan karbohidrat kompleks...puas pun puas..penat gak nak menghabiskannya..hehe...




bahan-bahan
Bahan-bahannya

  • 1 biji ubi keledek (ambik y size kecik dalam 100g) --direbus or distim hingga empuk
  • 1 biji telur
  • 3 sudu susu skim
  • 1 sudu besar madu
Cara-caranya:
  • Lenyek keledek yang sudah direbus 








  • Masukkan telur, susu skim ke dalam keledek.. kacau sehingga sebati







  • Masak adunan tadi ke atas non-stick pan..Jika tiada boleh glaze kan minyak atas kuali agar adunan tak melekat..






  • Setelah lempeng sudah masak, sapukan madu ke atas lempeng.. Jika tiada madu boleh digantikan dgn peanut butter dan sebagainya ikut tekak korg la..Kemudian anda boleh ngapppppp.......... 









Makan lempeng guna sudu, takde kesan gigitan..harharhar..  Sedap..!!
Analisis kalori:
290kcal

Tips:
Jika anda mempunyai whey protein boleh tambahkan ke dlm lempeng nie utk lebih protein..

6 comments:

kakjoyah said...

wahhh nampak sedap.. slalu wat lempeng kelapa je ;)

cik bonbon said...

kak joyah ..

boleh try.. tak pun masukkan kelapa dlm adunan nie..
jadi lempeng keledek kelapa.. sihat pun sihat..

Cik Adek Manes said...

nyum ! nyum ! good idea guna keledek.. adekah kesan dari sweet potato atau goguma yg tibe² udah jdi fenomena plaks skang..?? kaka.. !

anyway, mmg boleh divarietykan kekdahnye lempeng nie kan.. zmn haku gegeh dulu, tetiap wiken prepare food utk bekal bwk opis, lempeng musti akan jdi salah satu dari menu haku.. tahan pon tahan.. selalu haku masak siap² smenye, masukkan dlm ziplock.. time nak mamam just preheat kan aje..

cik bonbon said...

goguma lagi sedap... fuhhh mkn masa hujan terbaik..hhahaha....

yup lempeng ada byk versi.. wah2 ko letak dlm ziplock eh.. bagus gak nie buat siap2.. tapi kalau aku letak dlm tupperware then frozen kan pun hokey kan.. ala2 lempeng sihat frozen gitew..jual laku nie..hehe

- sharuLcyber- said...

Whey protein nk tambah masa bila? Sebelum masak ke

cik bonbon said...

yup..campur awal2 dlm adunan nie..kacau2 bersama semua bahan2

Post a Comment