Tuesday, 6 November 2012

Sorry I'm Not On Diet, In Fact I HATE IT



Penah tak korg jadi situasi macam nie...

"hari nie hari Isnin, aku nak start diet mulai detik ini!!" dgn gaya penuh keazaman..
OK, nak baca paper dulu..selak satu persatu..wow, iklan pizza cheese bertempek-tempek.. sedapnyaaaaaaaa...slurphhh... adoi sabar la hati, kita tgh DIET nie.. ok la tgk cete hindustan pulak..tiba2 keluar iklan Superrrrrr Ringgggg... uik, lama tak makan Super Ring, dulu time kanak2 kegemaran nie sampai comot baju kena serbuk kopok nie.. teringinnya... owh tidak, tengah DIET nie.. baik aku layan asteruk kurang iklan.. "kukus, grill, panggang..kukus grill, panggang..sedap chef mikeal" lazat pulak tgk ayam golek tu, bersungguh sungguh chef makan... yummmehhh... uik ingat DIET.. 


Arghhh banyak sangat godaannya, aku nak kuar la ambik angin. prenggg.. prengggggg..berdesup moto membelah jalan raya...tiba-tiba ternampak sesuatu yang menarik, ehh Mekd ada beger pahlawan baru..amboi bukan main besar beger tu yer siap meleleh sos nyer..nak meleleh air liur aku memandangnya.. ish buat per la aku p lalu depan kedai Mekd..kang dah tergoda..baik aku tukar jalan.. prengggggggg rempit jangan tak rempitttttt...

strecctchhhhhhhhh....... trafik light nie spoil la,baru aku nak feel  kl menjerit dah merah.. amboi sedapnya bau.. laa..pisang goreng rupanya kat tepi jln nie.. nampak rangup tepungnya... dah lama tak pekena pisang goreng.. stop2..aku tengah DIET nie.. arghhhhhhhhhhh (gaya hulk)..apasal tiba-tiba semua benda aku pandang nampak sedap nie.. sebelum nie tak de la sampai tahap mcm nie..dush dush dush....

Ini lah alkisahnya aku jika time aku fikir nak DIET..itu pasal aku cukup tak suka perkataan DIET.. apa y korg fikir bila dengar ayat DIET? mesti fikir tak makan nasi, tak makan bergoreng, mkn sayur2 jer mcm kambing, tak makan jajan, makan cara burung ciput-ciput jer, ikut diet org Somalia dll... huhu... 
Yang paling ketara masa DIET ialah semua makanan nampak sedap..walaupun cuma cokelat bodoh-bodoh harga 2 kupang.. pantang nampak gambar makanan mula la teringin..peh tu 24 jam dok fikir pasal makanan jer.. pysco tak?? leh jadi sewel ini macam tauuu... huhu... aku mencik diet..mencik mencik mencik..

Oleh itu, aku suka guna perkataan healthy life style or gaya hidup sihat.. bila aku guna ayat nie aku tak de rasa tertekan sangat..aku lebih fikirkan tentang kesihatan.... aku rasakan aku boleh makan apa saja tapi dlm portion terkawal serta aku utamakan yang sihat berbanding kurang sihat.. aku makan nasi tiap hari.. 5 kali sehari aku makan.... semua nya secara sederhana..tak de terlalu strict.. tak rasa bagaikan berada di Somalia.. itu pasal org tanya aku DIET ker? aku cakap TAKKK... aku cuma buat pilihan lebih sihat.


DIET IS DIE WITH "T"


4 comments:

Nurrul Mohamad said...

kan. org2 yg 'diet' usually end up yo-yoing.. at least we can eat a bit of everything asalkan tau cal requirement, dari yg tak bole makan apa2 sbb 'im dieting'

cik bonbon said...

khen... aku paling menyampah time aku makan nasik org tegur ckp kata DIET makan byk nie..

rasa nak balas jer, makan byk nie la rahsia kurus...hahaha

Anonymous said...

hahah kukus.. grill.. panggang..
suka iklan tue... dah malas nak jga mkn
asalkan within cal yang boleh aku hentam
sajala... lagipun ramai org tak tau diet tu ape maksudnya....


jn yang da lma tak mai =)

cik bonbon said...

huhu...
boleh nak hentam..asalkan ko mkn solid food..
y process food tu kurang kurangkan..dpt elak lagi bagus..huhu

Post a Comment