Monday, 26 November 2012

Tips: Merebus Kacang Kuda *geduk geduk...



Salam semua.. 

Kalau korg g pasar malam mesti ada jual kacang kuda rebus nie kan.. rasanya sedap n lemak-lemak gitew..yummmehhhh.... kacang kuda nie femes gak la dlm masakan minahci...selalunya dorg lenyek cicah dgn capati.. aku ingat susah la sgt nak rebus kacang kuda nie.. baru2 nie nie tanya minahci, tak de la susah sangatttttttt pun...cuma ia makan masa... 

aku sekarang nak belajar amalkan makan kacang kuda kerana kacang kuda nie adalah makanan y sihat.. penuh dgn protein n fiber... Sangat sesuai dijadikan sebagai snek waktu petang-petang.. Selalunya omputih campurkan kacang kuda dalam salad...1st time aku tgk org buat makan salad masa lunch dating dgn Asd..aku terkebil-kebil gak time tu..maklumla, aku nie kan tekak sambal belacan..muahaha..*malu meks dok ngendap lunch box org*  insyaAllah next entry nanti aku masukkan menu salad kacang kuda ilham oleh Asd..hehe






aku beli kacang kuda kering kt kedai minahci..sepeket rm4...peket besar nie dpt banyaaaaakkkk kacang kuda tau..berbaloi sgt... 




Rendam kacang kuda kering dlm bekas tertutup (takut kang ada cicak yakyak..muahaha)..buh air banyak sikit sbb kacang tu akan bertambah 2 kali ganda..biarkan semalaman..  Esok pagi , toskan air kacang tadi.. Rebus dlm periuk dgn air y banyak  dengan api sederhana.. buh sikit garam dan 2 helai cili kering (optional).. Rebus hingga empuk kacang nie..ambik masa agak lama dlm  1 jam++.. Dah siap, tos kan air.. Simpan dlm tupperware, boleh tahan dlm 3,4 hari sebelum ia masam.. Siap boleh ngap ngap..

Nutrition Info 1/2 cawan Kacang Kuda:
Kalori : 110kcal
Carbs: 18g
Fat: 2g
Protein: 6g
Fiber: 5g


0 comments:

Post a Comment