Friday, 14 December 2012

Ohh My Otot Perut .. DOMS Ngok ngek....


Adoi........ adoi lalala... sakitnya perut kuuuuu...mungkin gastrik kot.. ehhh tapi lain macam jer nie... duduk sakit, jln sakit, makan sakit, ketawa lagi la sakit.. pendek kata serba tak kena nie.. sakitnya di bahagian lower abs dan tepi abs, senang cete kt sepanjang bawah pusat tu... situasi ini sangat menjengkelkan.. korg penah jadi mcm nie tak??


Aku cuba ingat balik nape jadi mcm nie.. kalu gastrik patut ada rasa macam pedih perut..ini tidak.. lebih pada rasa kejang pada perut.. then baru aku teringat.. nie mesti kesan aku buat senaman melibatkan perut baru2 nie.. hadoiii...............gamaknya perut tergezut kotttttt... otot perut ku sore.. senang cete kena DOMS (Delay Onset Muscle Soreness) iaitu rasa kejang or sakit otot keesokkan harinya lepas bersenam. Situasi ni cenderung terjadi jika kita mulakan regim senaman yang baru..korg mesti penah rasa kan, hari nie senam bagai nak rak..esok tu meraung sakit badan?? kalu korg nak tau lebih lanjut tentang DOMS dan cara rawatan  boleh baca sini


Cuba korg teka bapa hari aku kena DOMS? sehari? 2 hari? 3 hari? teeetttt.... salahhh... 6 hari weiiiiiiiii.... dlm sejarah aku bersenam.. ni la DOMS y paling teruk penah aku rasakan.. mula-mula aku cuba bertabah dgn cara byk bergerak kebetulan bz dgn majlis cukur jambul anak buah baru.. tapi masuk hari ke 3 tak pulih jugak, terpaksa aku telan pain killer.. aku minta nasihat bro tonggeng, dia cuma cakap banyakkan berehat.. cuti senam... aku rasa mcm serba salah, gear tgh panas nak buat Body Revolution dan 200 swing.. terpaksa  tekan break tetiba.. mesti korg tertanya aku senam per sampai tahap jadi mcm nie?? sehari sebelum sakit aku buat senaman nie..

1) 200 swing
2) dumbbel complexes ikut rutin bro pacat
3) kickboxing n abs ikut youtube fitness blender
4) push up, diomand push up, wide push up setiap satu 10 reps

kesokkan harinya buat nie pulak
1) 200 swing
2) body revolution workout 1

petangnya MERAUNG........!!

dari post mortem bila dikaji hari 1st tu, swing memang automatik guna abs.. dumbbel complexes pulak ada rutin deathlift dan good morning y sah2 guna abs..tp aku suspect semua nya salah aku ikut video fitness blender, ada rutin side plak y memang aku hazab nak buat..almaklum la, bonbon berat.. sakit jiwa raga mak nenek nak angkat bonbon tau.. sok tu buat swing lagi dan body revolution ada rutin abs gak seperti plank dan bicycle crunch... sian perut aku, kena dera berturut turut.. petang tu otot perut aku protesss... aishhhh...

Untuk mengurangkan kesakitan otot nie, aku buat rutin yoga nie iaitu Downward Dog (Anjing Turun Ward..hokey mcm kelakar kalu translate..haha).. buat sebijik mcm ni...



siap dgn bunyi woff..woff..woff utk kesan lebih efektif..*muahaa tipu jer..

buat macam nie lerrrr....

Satu lagi buat gaya nie..apa nama cheq pun tak tauu.. 



Alhamdulillah, skrg perut ku sudah sihat... akan tetapiiiiiiiiiiiiiiiii.......... mood jadi malas nak senam.. bila dah cuti senam lama sangat mula la badan jadi lemauuu.. tau dok ngap ngap jer.... enjin jadi sejuk beku... nak kasi panas balik minta semangat dari geng-geng fitness..dah kena tarbiah cukup2 baru larat shake bonbon ni balik..muahaha.. tapi jenuh nak kena qado balik 1200 swing!! pengsan bangun pengsan bangun balik.. takpe la aku buat takat mana y mampu.. qado sikit2 dulu... 

5 comments:

Nurrul Mohamad said...

sian sikin.. takpa slow2.. nurul pun baru 4k swing. hopefully smpt abis 10k by 31 dec..

take care

Nurrul Mohamad said...

btw gamba last tu cobra pose... selalunya kalau nurul DOMS teruk, i eat a lot of good carbs. so far mmg faster recovery..usually more nasik, or sweet potato

cik bonbon said...

wah..nurul dah 4k..cayalah..
aim nak capai 10k..perghhh..hebat..
sedangkan kalu ikut cabaran nei takat 6 k jer..

nway baru tau namanya cobra pose rupanya..thax..
rupanya utk fast recovery kena mkn byk carbs eh..ingatkan kena mkn byk protein...

Nurrul Mohamad said...

aah kyn.. protein yes, tp if tambah carb, its faster lh.. jp i ngepaste - "In other words, if you consume a protein-carbohydrate combination, you quickly flip your body from muscle breakdown (catabolic) to a muscle building. You will recover more quickly and keep your immune system strong."

nurul amik most of my carb allocation after a workout..if w/out mlm n x sempat nk mkn, esoknya akan mam carb lelebih ckit

ctsueraya said...

postur yoga yang last tue cobra namanyer uols...hehe iols suka buat posed tu...

Post a Comment